Tips för olika typer av evenemang


Vad ska vi göra tillsammans?

Åbo och Vasa är fantastiska studiestäder med många alternativa rekreationsmöjligheter – både för grupper och sådant som man kan testa på på egen hand.

Nedan hittar du andra tips på motionsutbud och rekreation

Motion

Kultur

Natur & vandring

  • Naturskyddsområden i Åbo
    Det finns ett tiotal naturskyddsområden inom Åbo stad. Det är lätt att ta sig ut till dem med cykel eller buss
    • Runsala
    • Kurjenrahka nationalpark
      Kurjenrahka nationalpark lämpar sig med sina myrar och skogar bra för dagsutflykter och naturobservation. En av Kurjenrahkas mest kända sevärdheter är åtta kommuners gamla gränsröse Kuhankuono

Naturmiljöer i Vasa

Caféer

Det finns många fina caféer i Åbo – man måste bara känna till dem! Nedan några exempel på caféer som även ordnar diskussionskvällar och erbjuder sina utrymmen för föreningar att sina möten på. Kom ihåg att Kårens mötesrum är gratis att boka för föreningarna måndag-onsdag 17-21!

Gruppdynamik

En del har säkert erfarenheter av att leda smågrupper från förut via hobbyverksamhet. Genom scouten och olika former av lagsport får man ledarskapserfarenhet och om inte annat så har alla säkert någon form av erfarenhet av gott eller mindre gott ledarskap från skoltiden. Oberoende om det handlar om att vara tutor för en grupp nya studerande eller om man fungerar som ordförande för en förening, är det viktigt att alla känner sig välkomna och bekväma i gruppen. Om man lägger märke till att någon gång på gång låter bli att dyka upp på träffar eller möten, ska man vara på sin vakt och fråga varför. Det kan vara att någon gulnäbb helt enkelt inte kan komma på tisdag kvällar någonstans, eftersom den har träningar. Eller att den missat de första träffarna och inte riktigt känner sig bekväm att haka på nu när alla andra redan känner varandra. För någon kan det kännas obekvämt att stämma träff på en pub eller pizzeria där man eventuellt förväntas beställa något och man själv just då råkar ha knapert om pengar.

Oberoende vilken orsaken är, är det bra att tutorn eller ordförande signalerar att hon eller han noterat att någon saknas från gruppen och visar intresse för att försöka få med alla. Alltid lyckas det inte, men man har i varje fall försökt. För tutorer har Studenthälsan gjort en guide med råd om hur man leder smågrupper. Den kan vara till nytta och stöd inför uppdraget utöver den utbildning som akademin erbjuder.


Studieförmåga och välmående

Upprätthållandet av god studieförmåga

Studenthälsans guider om allt från parförhållande till nätberoende