Marknadsföring


Det är ingen idé att ordna det perfekta evenemanget om ingen annan än arrangörerna vet om det. Marknadsföring går ut på att skaffa en publik till det egna evenemanget. Oberoende av budget är kreativitet nyckelordet. Om man inte har mycket pengar att spendera i marknadsföring får man spendera mycket tid i stället. Samla så många som möjligt för att delta i marknadsföringen.

Det viktigaste är att sticka ut. Vad gör ditt/ert evenemang annorlunda eller bättre än alla andra evenemang? Det första ni skall fundera på är namnet på ert evenemang. Namnet skall säga vad evenemanget strävar efter och det skall skapa känslor. Ett exempel på beskrivande namn är Lär & Lek som är ett barnevenemang.

Om ni har en specifik målgrupp, så fundera mycket på när och var ni når just den gruppen. Direktreklam är den effektiviste formen av marknadsföring. Mottagaren skall direkt känna att detta är planerat just för mig.

Har ni möjlighet att få med en handout i något stort företags utskick? Detta kan vara ett sätt för företaget att sponsorera ert evenemang. Fördelen med detta är att ni inte behöver betala portot eller utdelningskostnader. Kom även ihåg att sätta in ert evenemang i evenemangskalendrar som är gratis.

Använd era egna nätverk. Sätt upp lappar hos din frissa, lunchrestaurang och vid bibban. Är ni många som gör detta får ni en stor spridning på era handouts/affischer. Detta kostar heller inget mer än vad det kostar att trycka marknadsföringsmaterialet. Använd er själva som reklampelare. Ha på er kläder eller reklamknappar om evenemanget. Tänk på att kläder lever längre än själva evenemanget och kan fungera som marknadsföring för kommande års evenemang. Kläderna är även viktiga under själva evenemanget. Publiken ser tydligt vem som tillhör arrangörerna och vem som är publik. Även om publiken har möjlighet att köpa kläderna kan man särskilja arrangörerna med att t ex ha ”staff” tryckt på ryggen.

Fixa en bra webbsida för ert evenemang. Se till att sidan alltid är uppdaterad. Sträva även efter att det så ofta som möjligt händer saker på sidan. Det ger en bild av att det även händer saker med själva evenemanget. Glöm inte de sociala medierna. Bjud in folk till evenemanget genom t ex Facebook. Dessa har en stor spridning, speciellt om man vänder sig till en målgrupp som är flitiga användare av dator.

Hur är det med den gamla hederliga affischen då? Affischens roll är ofta överskattad. Det räcker inte med att trycka upp affischer och lägga upp dem på olika platser. Allt som oftast försvinner just er affisch i havet med alla andra. Därför är det viktigt att er affisch skiljer sig ur mängden. Om ni använder affischer gör den rund, trekantig eller riktigt lång. Försök få formen att sticka ut. Fördelen med en långsmal affisch är att det är betydligt lättare att hitta plats för dem på anslagstavlor och andra platser där man får affischera.

Att annonsera i dagstidningar är dyrt. Beroende på målgruppen kan man fundera på hur mycket pengar man skall satsa i annonser. Att ha annans är ändå en påminnelse om och en bekräftelse på att evenemanget äger rum. Nödvändiga uppgifter som bör finnas på en annons, affisch eller reklamblad: veckodag, datum och klockslag, vidare skall naturligtvis platsen framgå samt evenemangets namn. Önskvärt är även att medverkande, arrangör, biljettpris och kontaktuppgifter framkommer. Sätt även med årtalet med liten stil någonstans på affischen.

Använd prissättningen som en del av marknadsföringen. Även här är det fantasin som sätter gränser. Man kan använda sig av den gamla klassikern ”gå två betala för en” eller varför inte erbjuda provision för de som rekommenderar evenemanget till andra?

Till sist var kreativa, få folk att skratta eller åtminstone le. Skapa positiva känslor kring ert evenemang.