Gröna guiden

För ett billigare, hälsosammare, roligare – och miljövänligare ­– liv!

Ekologisk och hälsosam mat

Matproduktionen, transporterna och mat­lagningen orsakar 20 % av en individs koldioxidutsläpp. Minimera därför bortslängd mat och planera din vardagsmat i förväg – gör t.ex. större portioner på en gång och lägg i frysen.

Ät enligt kostpyramiden. Basen utgörs av rot­frukter, säsongens grönsaker, bär, frukt och full­kornsprodukter. Därtill ska det på varje mål­tid finnas med proteinkällor som baljväxter, nötter, inhemska mjölkprodukter, fisk eller kött. Överst i pyramiden finns nyttiga fetter och bara lite socker.

Av alla matvaror orsakar nötkött och ost de allra största utsläppen. Därför är det vettigt att ersätta dem med andra proteinkällor, såsom inhemsk småfisk (t.ex. strömming). Av grön­saker och frukter är säsongens produkter bäst, gå en sväng på torget och utforska utbudet.

Res miljövänligt!

Resande orsakar lika stora utsläpp som mat. Att cykla eller gå är de bästa sätten att röra dig på studieorten. Kollektivtrafiken är en medel­bra lösning medan privatbilismen inte är särskilt miljövänlig alls. När du åker med egen bil kan du minimera resekostnader och miljöpåverkan genom att samåka.

Om du är på väg längre bort, är tåg och buss de miljövänligaste alternativen och flyg det minst miljövänliga. Om du väljer att flyga, kan du ge en valfri summa till klimatarbete, till exempel på adressen www.lentomaksu.fi.

Aktivera dig!

För att ett miljövänligt liv ska vara billigt, lätt och roligt krävs det både stora och små politiska beslut. Du har möjlighet att påverka inom studentkåren, universitetet, staden, miljö­organisationer och sociala medier.

I kommunalpolitiken kan du kräva miljö­vänligare stadsplanering, bättre cykelvägar och fungerande kollektivtrafik. På nationella och internationella plan kan du lobba för högre skatt för fossil energi och mera stöd för förnybar energi.