Din ekonomi

Känns det som om pengarna inte räcker till efter att du betalt hyran och mobilräkningen? Är du tvungen att låna pengar av kompisar eller släktingar för att klara av de sista dagarna innan studiestödet syns på bankkontot? Har du svårt att kontrollera dina nätköp? Är du redan skuldsatt?

Oberoende hur mycket eller lite pengar man har, tycks det alltid ändå vara för lite. De flesta får tänka flera gånger om för att kunna skaffa sig den vinterjackan eller nya skor som skriker åt en i butiken: ”ta mig!”

Det finns enkla redskap för att hålla bättre koll på ekonomin. Konsumentverket och Marthaförbundet har goda råd på nätet, men de ger även personlig rådgivning. Känns det som om du redan tappat kontrollen över situationen, har du möjlighet att kontakta bl.a. kommunens ekonomi- och skuldrådgivare eller kyrkans diakoni.

Garanti-Stiftelsen erbjuder också kostnadsfri telefonrådgivning i skuldfrågor. Man kan ringa till numret 0800 9 8009 varifrån som helst i Finland och anonymt diskutera om allt som har att göra med ekonomiska problem. Om du råkar i en situation att du befinner dig i betalningssvårigheter, lönar det sig att börja utreda saken så snabbt som möjligt. Räntorna och indrivningskostnaderna för obetalda räkningar ökar snabbt och därmed räkningarnas slutsumma. Det är inte värt det.

Länkar

Publikationer