Det Knoellingerska hemmet – uthyrt för tillfället

Studentkåren hyr ut en högklassig professors bostad i Åbo – det Knoellingerska hemmet

Bostad: 2r + k + balkong 64m²

Adress: Klockringaregatan 3–7 C, 20500 Åbo

Mera information om bostaden

Bostaden är högklassig grundrenoverad i samband med linjesaneringen oktober 2022 – januari 2023. En inredningsarkitekt har planerat en stilig helhet med 50-talskänsla. Bostaden har bl.a. ekgolv, diskmaskin, regndusch, inglasad balkong och mycket förvaringsutrymme.

Läget är lugnt och centralt i östra centrum invid ÅA-campuset. Bostaden är i tredje våningen och har goda utsikter mot öster, söder och väster. Huset är byggt 1959 och välskött.

Bottenplan Von Knoellingerska

Bakgrund om donatorn

Carl Fredrik Erik Knoellinger, född 31 januari 1906 i Åbo, död där 29 maj 1983, var en professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi 1939–1968.

Den som en krävande lärare kände Knoellinger samlade omkring sig en grupp elever som sedermera fick framträdande poster i det finländska samhället, bland dem Mauno Koivisto och Rolf Kullberg.

Knoellinger testamenterade sitt hem på Puolalagatan 3 till ÅAS 1983 i syftet att kårmedlemmar, helst med inriktning på nationalekonomi, kunde få bo där på så gynnsamma villkor som möjligt. Knoellingers ursprungliga hem (87m²) på Puolalagatan såldes i enlighet med hans testamente och en mer ändamålsenlig (64m²) bostad på Klockringaregatan 3 köptes och renoverades.

Kriterier

Företräde till att hyra bostaden ges åt kårmedlemmar (=ÅA-studerande)

1. vilkas huvudintresse är inriktat på nationalekonomi,

2. andra studerande på det samhällsvetenskapliga området

3. studerande med annan ämnesinriktning