Ekonomireglemente
Godkänt av fullmäktige på sitt möte 7/19. Denna version är inte språkgranskad.
1. Allmänna stadganden
1 § Allmänt
Utöver vad som stiftas i universitetslagen och vad som stadgas i Åbo Akademis Studentkårs stadgar och andra styrdokument, följs i studentkårens ekonomiförvaltning de förordningar som stadgas i detta reglemente.
2 § Studentkårens totalekonomi
Studentkårens totalekonomi omfattar alla studentkårens ekonomiska resurser och består av de inkomster och utgifter som hör till studentkåren, samt de fastigheterna, värdepapper och annan egendom studentkåren innehar. Studentkårens ordinarie ekonomi omfattar den ekonomiska verksamheten som förs i studentkårens namn.
3 § Ekonomiförvaltningens ansvar
För intressesektorns ekonomiförvaltning ansvarar styrelsen och generalsekreteraren.
För ekonomisektorns ekonomiförvaltning ansvarar ekonomidirektionen och verkställande direktören.
4 § Studentkårens företag
Fastigheter och affärsverksamhet ägda av studentkåren bildar en enskild ekonomi, vilken sköts av ekonomidirektionen. Studentkåren kan i sin affärsverksamhet äga andra sammanslutningar som bedriver affärsverksamhet. Ekonomidirektionen styr och övervakar verksamheten samt redovisar om denna till fullmäktige.
Studentkårens fullmäktige fastställer riktlinjerna för företag ägda av studentkåren och ekonomidirektionens styrning av dem. Ekonomidirektionens ordförande övervakar att ägarnas intressen beaktas. Fullmäktige utser representanter till företagens bolagsstämmor.
5 § Avtal
Avtal och andra dokument tecknas av de personer som enligt studentkårens stadgar 25 § har rätt till det. För att en av studentkåren given underskrift ska vara giltig bör Åbo Akademis Studentkårs fulla namn vara utskrivet samt underskriften av person med namnteckningsrätt.
2. Ekonomidirektionen
6 § Stadganden om ekonomidirektionen
Om ekonomidirektionens uppgifter, sammansättning och beslutförhet stadgas i förvaltningsinstruktionen för Åbo Akademis Studentkår.
3. Ekonomistyrning
7 § Godkännande av fakturor
Godkännaren ska verifiera att fakturorna hör till studentkårens verksamhet, är valida och förenliga med det som stadgas om studentkårens ekonomiförvaltning.
8 § Betalning av fakturor
Generalsekreterare och verkställande direktör har inom budgetens ramar rätt att verkställa köp och betalningar av fakturor för den ordinarie verksamheten.
Utgifter som är av väsentlig storlek och avviker från ordinarie verksamhet ska behandlas på styrelsemöte eller på ekonomidirektionens möte.
Utgifter som är föranledda av generalsekreterare eller verkställande direktör och ligger utanför budgetens ramar ska godkännas av deras chefer.
9 § Mottagning av inbetalningar
Inbetalningar till studentkåren införs till studentkårens bankkonton eller kontantkassa. Inbetalningar ska redogöras i bokföringen med verifikat eller annan utredning.
10 § Ekonomiuppföljning
Till fullmäktige ska en gång på våren och en gång på hösten inlämnas en ekonomisk rapport för behandling på fullmäktigemöte. I rapporten bör framkomma periodens kostnader och intäkter samt jämförelse mot det budgeterade.
11 § Upptagning av lån
Om upptagning av lån stipuleras i studentkårens förvaltningsinstruktion.
4. Budget
12 § Upprättandet av budget
Budgetförslag för kommande räkenskapsperiod upprättas för intressesektorn av styrelsen samt generalsekreterare. Ekonomisektorns budgetförslag för kommande räkenskapsperiod upprättas av ekonomidirektionen samt verkställande direktör. Förslaget på årsbudgeten behandlas på studentkårens höstmöte.
För företag ägda av studentkåren upprättas separata årsbudgetar.
Studentkårens årliga budgetperiod sammanfaller med kalenderåret, vilket också är studentkårens räkenskapsperiod.
För större enskilda projekt bör upprättas en egen budget.
13 § Tilläggsbudget
Tilläggsbudget kan upprättas för betydande ekonomiska förändringar i verksamheten och utgör en enskild ekonomi. Upprättandet av tilläggsbudget följer samma förfarande som upprättandet av årsbudgeten.
14 § Budgetöverskridningar
Fullmäktige ska meddelas om väsentliga budgetöverskridningar.
5. Bokföring
15 § Studentkårens bokföring
I studentkårens bokföring tillämpas det som stiftas i rådande bokföringslag, bokföringsförordning och annan relevant lagstiftning. Ytterligare tas i beaktande det som stadgas i detta reglemente, studentkårens andra styrdokument.
För kontantkassor upprättas en separat bokföring som överförs månatligen till studentkåren bokföring.
6. Bokslut
16 § Upprättande av bokslut
Vid upprättande av bokslut följs den rådande lagstiftningen och det som stadgas i studentkårens stadgor och styrdokument.
17 § Fastställandet av bokslut
Studentkårens bokslut fastställs på fullmäktiges vårmöte före utgången av mars månad. Bokslutet undertecknas enligt bokföringslagens bestämmelser.
7. Revision
18 § Revisorer
Enligt studentkårens stadgar väljs två stycken revisorer jämte suppleanter på studentkårens höstmöte före utgången av december månad. Revisorerna bör granska studentkårens bokföring, bokslut och verksamhetsberättelse samt förvaltning under räkenskapsperioden enligt rådande revisionslagstiftning samt övriga bestämmelser.
Revisorerna bör vara oberoende och inneha den yrkeskunskap som krävs för att utföra revisionen.
19 § Revisionsmaterialet
Studentkåren är ålagd att tillhandahålla allt sådant material åt revisorerna, som dessa anser behöva i sin revision.
20 § Revisionsberättelse
Revisorerna ska senast två veckor före studentkårens vårmöte avge revisionsberättelse.
8. Särskilda stadgande
21 § Ändringar
Ändringar i detta reglemente kan ske med kvalificerad majoritet på ett fullmäktigemöte.
22 § Ikraftträdande
Detta ekonomireglemente har godkänts på studentkårens fullmäktigemöte 24.10.2019 och träder omedelbart ikraft.