Tisdagen den 16 februari var det fastlagstisdag, vilket är en dag då det brukar vara full fart i backen med många studerande som firar det traditionsenliga evenemanget fastlaskiainen.

I år kunde studerande inte samlas i backen på grund av den rådande coronasituationen, vilket ledde till att man fick tänka om. Istället firades fastlaskiainen digitalt. Föreningarna fick på förhand filma in sina pulkor och skapa kreativa videoklipp som skickades in som bidrag. Under kvällsevenemanget på plattformen Zoom kunde alla delta och där visades sedan pulkavideorna i tur och ordning.

Fastlaskiainen firades som två digitala evenemang, ett i Åbo och ett i Vasa. Både i Åbo och Vasa deltog 15 föreningar i pulkatävlingen. Under kvällsevenemanget “Pulkabacken” deltog ungefär 500 deltagare på respektive ort i smågrupper från hemmasofforna. Det var ett lyckat koncept för att fira traditionen på ett så coronasäkert sätt som möjligt. På båda orter utsågs huvudvinnare av fastlaskiainen samt underkategorier.

Huvudvinnare 2021

Åbo: Österbottniska Nationen
Vasa: Katharsis

Underkategorier 2021

Åbo

Bästa fiilis: Stadga
Bästa editering: SF
Outside of the box: DaTe

Vasa

Bästa feelis: SPIrre
Bästa visuella: SSHV

Ett stort grattis till alla vinnare och ett stort tack till alla föreningar som deltog!