Spoilervarning säsong 1-7, inga spoilers från säsong 8!

ÅAS vill ta tillfället i akt att använda exempel ur den populära serien Game of Thrones för att förklara högskolepolitiska begrepp på ett trevligt och wappigt sätt.

Jamie Lannister och livslångt lärande. Ibland händer det saker i ens liv som gör att man måste byta bransch, man kanske förlorar sin svärdshand. Då är det viktigt att man har möjlighet att få utbildning och stöd för att hitta en ny roll.

Cersei Lannister och jämställdhet i utbildning. Det är inte roligt att som ung kvinna förväntas vara vacker och gifta sig framom att studera och jobba som sin bror. Ojämlika möjligheter i barndomen kan leda till bitterhet senare i livet. Ibland också mordbrand.

Jon Snow och studiegemenskap. År av Jon Snows liv går åt till att frysa i norr då han blivit lurad att tro på hjältehistorierna han hört om the Night’s Watch. Studierna med Ser Alliser Thorne som lärare är inte alls vad han förväntade sig. Vistelsen på studieorten klarar Jon av tack vare sina vänner. Forskning visar att gemenskap mellan studerande är en viktig faktor för välmående under studietiden. Det gäller lika mycket i Finland som i the Seven Kingdoms.

Sansa Stark och vikten av god mentorering. Sansa har oturen att bli föräldralös som väldigt ung. Tyvärr råkar hon ut dessutom för Petyr Baelish som ser till sina egna intressen mer än hennes då hon söker sin plats i samhället och på arbetsmarknaden. Stödet Sansa får av yrkesverksamma personer som t.ex. Brienne of Tarth hjälper henne ändå att hitta sin plats och återfå självkänslan.

Samwell Tarly och rekrytering från studieovan bakgrund. Sams dröm är att och utbilda sig till maester of the Citadel. Ingen i hans familj uppmuntrar honom och hans pappa hånar hans planer och skickar honom istället till muren. Som tur får han senare i livet en chef som uppmuntrar honom att ändå satsa på utbildningen. Väl framme i Old Town märker Sam att lärosätet inte beaktar studerande med barn och att det tyvärr inte går att tillgodoräkna kunskaper i städning från Castle Black.

Arya Stark och individuell studiestig. Arya har förutsättningar att bli expert på sitt område långt utöver vad en vanlig Master-at-Arms kan lära ut. Därför är det bra att hon kan skräddarsy sin utbildning med handledning av Syrio Forel och utlandsvistelse hos the Faceless Men i Braavos.