Under den gångna veckan har styrelsen hunnit med mycket! Vi har bland annat representerat på Infås och Nyländska Nationens årsfester, haft lunch med rektorn där olika aktuella och viktiga ämnen diskuterades, vi deltog i SportAppro, vi utnämnde en ny marknadsföringskoordinator och högskolepolitisk expert (vikarie) och nu uppmärksammar vi veckan mot rasism (21-27.3) genom en kampanj i sociala medier! Idag är det återigen torsdag och dags för näst sista styrelsepresentationen.

Styrelsens andra folkrättare Jasmine Malla är vår ansvarige för internationella ärenden.

Styrelsemedlem Jasmine Malla.

Styrelsemedlem Jasmine Malla

Berätta lite om dig själv!

Jag heter Jasmine Malla och är född och uppvuxen på andra sidan av Östersjön, nämligen i Sverige, så jag har spenderat alldeles för många timmar av mitt liv i Finlandsbåtarnas hytter. Jag började studera vid dåvarande SF (nuförtiden FSE), samma år som Anton, det vill säga 2012.

Jag är alltså inne på mitt fjärde år med folkrätt som huvudämne. Det senaste året har jag varit på utbyte lite här och där, så om ni ser mig göra något ”konstigt” som att hälsa med kindpussar så kan vi skylla det på kulturskillnaderna.

Jag har tidigare varit aktiv i Erasmus Student Network, dvs ESN (bland annat vid Åbo Akademi), men är nuförtiden ”pensionerad” medlem. Jag älskar musik (kan ej leva utan det, sjunger överallt), att resa, språk och mina kära vänner!

Berätta om din uppgift i styrelsen.

Jag ansvarar för internationella frågor. Det är en post som funnits tidigare, men som togs bort och slogs samman med andra poster, tills för ett år sedan då den återinfördes, så man kan säga att jag har lite friare händer för vad jag vill arbeta med än i de övriga posterna.

I år kommer viktiga frågor att vara terminsavgifterna för internationella studerande, som kommer från utanför EU-området. ÅAS tog ställning mot terminsavgifterna och även om förra regeringen lovade att de inte skulle införas så har den nya regeringen nu brutit även det löftet, terminsavgifterna är ett faktum. Det vi på ÅAS kan göra nu är att fortsätta bevaka studerandenas intressen. Hur kommer terminsavgifterna att påverka utbildningen eller de lokala studerandena?

Dessutom ska jag utarbeta en kårenitenkät på engelska. Dessa är bara två av uppgifterna som ligger på mitt bord.

Vilka är dina hjärtefrågor i år?

Under min tid som utistutor och aktiv i ESN, märkte jag hur hög tröskeln är mellan finländska och internationella studerande. De flesta utbytesstuderandena och andra utländska studerandena känner knappt några lokala studerande; de lever bara i sin internationella bubbla. Därmed vill jag arbeta för att sammanföra det finska och det internationella! En stor del av finländska studerande har av olika anledningar inte möjlighet att åka på utbyte, så detta är ett ypperligt tillfälle för internationalisering på hemmaplan i Åbo! Det är mycket bra på gång inom denna fråga och specialföreningarna har visat intresse för att arbeta med detta vilket gör mig glad!

Dessutom vill jag på något sätt arbeta för att de lokala studerandena ska våga ta chansen och åka på utbyte. Det är ofta svårt att hitta information och studierna kan gå saktare MEN det är ändå en fantastisk chans som man nu har genom sina studier. Man kan åka långt bort, men det är inte alls ett måste! Man kan lika gärna åka till Sverige, Norge eller Danmark! Upplevelsen av utbytet är densamma!

Hur ser året ut inom de internationella frågorna?

Jag har nog berättat ganska mycket redan om de stora frågorna så jag berättar istället om vad vi har på gång just nu! För det första så arbetar jag med den engelska versionen av kårenitenkäten. Dessutom så är det viktigt för mig, helt på ett personligt plan och speciellt med tanke på samhällsklimatet, att klart markera att rasism inte är accepterat. Därmed kommer ÅAS att uppmärksamma veckan mot rasism. Vi har även andra evenemang planerade, såsom International Café, vilket är ett samarbete med TYY och som vi hoppas att så många som möjligt vill delta på och på hösten.

Hur skulle du beskriva den nya styrelsen? Beskriv varje person med ett ord.

Anton – dialektisk (<- förmodligen inte ens ett riktigt ord men okej, jag kanske borde förklara. Egentligen skulle jag beskriva Anton som godhjärtad och omtänksam. Han tar verkligen hand om oss alla! Men eftersom de orden är använda så vill jag att ni ska veta att Anton har en talang, nämligen att härma dialekter. Om jag har hemlängtan så kommer han med sin göteborgska eller stockholmska.)

Linda – pålitlig (Linda kan man alltid lita på! Hon finns där och har nog räddat mig ett antal gånger, hon har alltid en lösning på alla problem ska ni veta. Bra på bowling är hon också.)

Oscar – råcool (<-använder man det ordet i Finland alls? Alltså, Oscar är rolig, även om jag inte vet om jag skrattar åt honom eller med honom. Han tycker nog om rackartyg! Men han är också effektiv och har alltid ALLT under kontroll. Han är lugn och helt enkelt like a boss sitter han där på kansliet, lägger på luren efter ett samtal och säger ”fixat”.)

Ida – social (Ida är jättesocial och energisk och alltid med på alla planer. Hon är också rolig och tar många saker med humor vilket gör det lättare att hantera dem!)

Cecilia – rar (Cecilia är en jättesnäll person som man alltid kan vända sig till. Det är jättelätt att prata med henne och hon är tålmodig och lyssnar väl.)

Jag kände egentligen ingen från styrelsen, även om jag visste vem Anton var. Jag har blivit överraskad över hur väl vi fungerar tillsammans och hur bra sammanhållning vi har. Vi arbetar hårt men trivs även bra i styrelsen, så arbetet blir lättare och roligare. Då och då hittar vi på olika saker utanför Kåren också, så vi umgås även efter arbetet.

Vi var ju ändå sex ”främlingar” som valdes in till en styrelse och ska nu jobba ihop i ett år. Vi sitter i samma kansli (fyra i Åbo, två i Vasa) så vi ser varandra i princip varje dag i flera timmar. Ser fram emot det fortsatta samarbetet med dessa personer!

En hälsning till kåreniterna.

Jag ska nog upprepa det alla sagt redan: Tveka inte att ta kontakt med oss! Vi arbetar för DIG och finns här! Om du känner för att diskutera dagspolitiken eller bara ta en kopp kaffe och kommentera vinnaren av Melodifestivalen, så är det fritt fram! Jag vill också uppmana er att vara öppna! Prata med utisen som kanske är på samma föreläsning. Det kan bli en väldigt givande konversation! Det är ändå du som är på din ”hemmaarena” och hen som är på helt okänd mark! 😉

Fem korta:
Chile eller Spanien?

Okej så denna fråga har att göra med att jag var på utbyte i båda länderna… Åh… hmmm jag kan ju inte bestämma… Spanien är ju billigare (tyckte jag), närmare och säkrare…  Men av personliga orsaker och minnen måste jag nog välja… Chile. Ja, Chile får det bli.

Finland eller Sverige?

Sverige. Det ironiska är att finska är mitt modersmål och jag uppfostrades som finsk och som stolt över det, har även spenderat alla mina somrar i Finland sedan barnsben. Men när jag väl flyttade till Finland så insåg jag hur försvenskad jag blivit och att Sverige är mitt hem. Till exemepel så förstar jag inte finsk humor. Så Sverige, utan tvekan.

Bästa tv-serien?

Beslutsångest… Just nu kollar jag på Suits… men älskar New Girl.

Segelbåt eller golf?

Segelbåt, for sure. Älskar vattnet, att paddla kajak, vara ute i naturen… Har tyvärr inte haft möjligheten att segla ännu men det finns högt upp på min to-do lista.

Vilken låst lyssnar du på mest just nu?

Åh vad svårt… Jag lever med musik 24/7. Beror helt på hur jag känner mig. Den låten som jag nog lyssnat mest på sistone, efter att jag upptäckt den ganska sent (bättre sent än aldrig) är nog Nobody Loves Me & Neither Do I av Them Crooked Vultures. Men just nu… hmmmm…  Jag har nog någon nostalgisk latino-låt på repeat. Eller re-maken av Fast Car av Jonas Blue. Laidasta laitaan, alltså.