Kårstyrelsen spenderade måndagen och tisdagen på FSF (Finlands studentkårers förbund) vårseminarium där vi fick träffa FSF:s styrelse, de andra studenkårerna i Finland och lära oss om det aktuella läget gällande universitetsstudier i Finland. Från och med nästa vecka kommer vi att varje måndag publicera ett inlägg om vad vi arbetar med och aktuella teman. Nästa måndag kan ni läsa om FSF vårseminarium. Torsdagar reserverar vi även fortstättnigsvis för olika presentationen (idag är vi en dag sena, men bättre sent än aldrig).

Vi är ännu igång med våra styrelsepresentationer och idag är det Lindas tur! Folkrättaren Linda Smids är ansvarig för intressebevakningen i Åbo.

Linda Smids, intressebevakning i Åbo

Linda Smids, intressebevakning i Åbo. På bilden syns även Gandalf.

Berätta lite om dig själv!

23 år gammal, kommer från Östra Nyland. Jag har hållit på med dans, åker snowboard så ofta jag kan och jag gillar att inreda.

Jag har varit med i LSK:s styrelse år 2015. Jag är tredje årets folkrättsstuderande. Jag har jobbat ganska länge på ALKO så mig kan man fråga om man vill ha studerandevänligt gott vin.

Berätta om din uppgift i styrelsen.

Jag är alltså intressebevakare i Åbo. Jag har som ansvarsområden socialpolitik och högskolepolitik. Jag sköter om kontakten med exempelvis Studenthälsan och så sitter jag med i Grupp 40 000 som är Åbos kommunalpolitiska påverkningsmedel för högskolestuderanden.

Vilka är dina hjärtefrågor i år?

Studiestödsreformen kommer att vara jättehektisk och kräva mycket jobb och det är kanske den största frågan på intressebevakningssektorn i socialpolitik. En annan aktuell fråga under det här året kommer att vara sote-reformen och vad som händer med SHVS (Studenthälsan). I högskolepolitik så är största frågorna att se till att utbildningen och dess kvalitet inte sjunker och blir lidande av alla nedskärningar vid universiteten.

Det här året kommer det att krävas ett väldigt aktivt och starkt samarbete på det nationella planet.

Hur arbetar du med intressebevakningen i år? Hur är samarbetet med intressebevakningen i Vasa?

Jag arbetar ganska mycket tillsammans med våra experter och jag har fått väldigt mycket stöd från dem och faktumet att vi har experter i Studentkåren är mycket viktigt.

Med intressebevakaren i Vasa, Cecilia, kommer vi att i viss mån att dela på uppgifter, men också samarbeta för att se till att kunna sköta alla frågor på ett bra sätt.

Hur skulle du beskriva den nya styrelsen? Beskriv varje person med ett ord.

Anton – omtänksam

Oscar – artig

Cecilia – reseledare

Ida – sportig

Jasmine – fascinerande

Jag är jätteglad för vår styrelse! Jag tycker att alla är olika och personliga. Hittills har vi haft jätteroligt och jag hoppas på att det fortsätter likadant hela året. Det kommer nog att göra det här året mycket lättare, om man trivs.

En hälsning till kåreniterna…

Jag hoppas att om det någonsin är något ni funderar på, exempelvis om reformerna, eller om det är något som inte fungerar i utbildningen, så kan ni alltid ta kontakt med mig via e-mail eller komma till kansliet för en kopp kaffe för att diskutera med mig och experterna. Det är ändå kåreniterna jag arbetar för och det är jätteviktigt att det kommer fram om det är några problem. Samma sak gäller tjänsterna som erbjuds genom kåravgiften. Vi lyssnar på dig!

Fem korta:
Högskolepolitik eller socialpolitik?

Jag måste nog säga att socialpolitik för att det händer så himla mycket. ”Pehmeä-sopo”, jag gillar den där mjuka sidan i sopon som till exempel att man försöker sköta om studerandes hälsa och välmående. Där ser man just hur det hjälper människor på ett sätt eller annat.

Stad eller landsbygd?

Landsbygd på sommaren, speciellt skärgården. Staden resten av året.

IKEA eller second hand?

Second hand! Jag har gjort mina bästa fynd på loppisar i Åbo. Jag älskar att renovera gamla möbler! Och kombinera det med IKEA för då får man det mer personligt i sin lägenhet!

Vilken är ditt favoritblomnamn på Kåren? (obs, alla växter på Kåren har ett namn)

Jag är ett gammalt Lord of the Rings-fan, så jag säger Gandalf.

Vilken serie följer du just nu?

Jag vill inte säga… Jag väntar helt massor på att Game of Thrones börjar! Det är 65 dagar tills att GoT börjar!