Såsom varje år kommer ett stort antal nya studerande att flytta till Vasa i höst. Jämfört med många andra studieorter i Finland, är bostadsläget rätt bra i Vasa. Det lönar sig ändå att ansöka om en bostad i tid.

Ettor brukar ofta vara populära, men för att garantera en bostad från någon av bostadsstiftelserna (Lärkan eller VOAS), lönar det sig redan i ansökningsskede meddela, att man är villig att ta emot vilken bostad som helst. Det finns också den möjligheten att man tar emot en större lägenhet på privata marknaden, som man sen delar med andra. Då är chanserna att hitta en rätt förmånlig bostad med bra läge goda. Dessa bostäder har ofta vardagslyx såsom diskmaskin, tvättmaskin eller bastu. För att inte tala om alla pengar man sparar om man delar på möbler, elektronik, internet, el och då man kan laga mat gemensamt.

I september är köerna ofta som längst, men situationen brukar bli bättre senare på hösten då studerande flyttat in och avskrivit sig från köerna. Därför kan också en tillfällig bostad i början av hösten vara ett alternativ.

I höst erbjuder Omena-hotellen boende för studerande för 490 €/månad. Om du kommer att studera i Åbo, Vasa eller Helsingfors och du ännu är utan bostad, kan detta vara ett alternativ.
Kontakta groupreservations@omenahotels.com för mer information.

Var kan man söka om en bostad?
Åbo Akademis bostadssida
Svenska Lärarhögskolans Bostadsstiftelse LÄRKAN
Studiebostadsstiftelsen VOAS
Vasa stad

Om du är i behov av tillfällig inkvartering, finns det också ett litet utbud på hostel i Vasa.