Regeringen har lagt fram ett förslag till riksdagen om att begränsa rätten till studiebidrag vid byte av utbildning på samma utbildningsnivå. Den förslagna modellen jämställer de lägre högskoleutbildningarna inom både yrkeshögskolan och universitetet. Detsamma gäller för de högre utbildningarna inom de två olika institutionerna.

I praktiken skulle lagen innebära att det blir ekonomiskt omöjligt för de flesta att byta studieämne. Under riksdagsbehandlingen som genomfördes tisdagen den 10 mars fick regeringens förslag en marginell majoritet med 95 mot 91 röster. Fredagen den 13.3 genomförs en andra behandling av ärendet.

Kajsa Karlsson har intervjuat Nicolina Grönroos som är en av många studerande som kan drabbas av regeringens förslag.

Vad studerar du?

Klasslärare.

Till vilken utbildning har du tänkt byta, varför?

Till socionom (YH) på Novia med inriktning kyrkans arbete. Vill bli ungdomsarbetsledare. Jag var osäker när jag sökte till utbildning efter gymnasiet, och kom in både till klasslärar- och ungdomsarbetsledarutbildningen. Jag hade ändå velat bli lärare i allra största delen av mitt liv och valde då klasslärarutbildningen fastän jag i ett par år hade velat bli ungdomsarbetsledare. Nu har jag ändå jobbat både som t.f. ungdomsarbetsledare och med liknande uppgifter och märkt att det är det jag verkligen vill göra.

Hur skulle det ha påverkat ditt val att byta inriktning om du skulle ha vetat att du inte kommer att få studiestöd för din andra examen?

Skulle jag ha vetat efter första eller andra studieåret att jag inte skulle få studiestöd för en andra examen hade jag inte försökt slutföra mina kandidatstudier. Antingen skulle jag ha jobbat en tid utan att samtidigt studera, för att sedan kunna börja studera igen och ta en examen när jag vet att det verkligen är det jag vill, eller så skulle jag ha bytt direkt utan att vara helt säker på att det var rätt. Om jag hade börjat jobb inom ett område jag verkligen gillar, och hittat min plats i arbetslivet kan det nog hända att jag inte hade hittat tillbaka till studierna igen.

Hur kommer det att påverka dina planer om riksdagen på fredag tar beslut att man inte får studiestöd för sin andra examen t.ex. ekonomiskt eller har du möjlighet att över huvudtaget studera då?

Jag söker nog in till Novia ändå, men det påverkar ju mina studier mycket i så fall. Ifall jag inte får studiestöd kommer det att påverka min studietakt, eftersom jag då måste jobba på sidan om. Min plan var att försöka bli klar så fort som möjligt, eftersom jag vill ut i arbetslivet, men om jag är tvungen att jobba under tiden vet jag inte hur det går. Antingen blir studietakten långsammare eller så kommer jag att slita ut mig efter en tid. Det beror också på hur lätt det är att hitta jobb, det kan vara lite svårt att flytta till en ny ort och börja med nya studier och samtidigt behöva hitta ett jobb med tillräcklig lön och tider som passar ihop med studierna.

Vad tycker du om riksdagens förslag till att man bara får stöd för en examen?

Jag förstår att det kan låta som ett bra förslag. Jag är tacksam över att man i Finland får studiestöd, och är medveten om att det är en lyx som inte många andra har. Fastän det skulle vara en lyx fortfarande även om förslaget går igenom, tycker jag att det är en dålig idé i praktiken. Om man inte får studiestöd för sin andra examen lönar det sig inte att slutföra en utbildning om man vill byta till ett annat område, även om man är väldigt nära mållinjen på sin första examen.

Tycker du att det är viktigt att man kan byta inriktning och skola om sig lätt?

Ja. Det finns många som har en examen eller ett yrke där det är svårt att få jobb eller som man helt enkelt av olika orsaker inte kan fortsätta jobba med. Då tycker jag att man ska få stöd för att skola om sig, för att sedan få ett yrke som man kan jobba med. Min upplevelse är också att personer som redan har en examen har en snabbare studietakt än de som tar sin första examen, så det handlar inte om slöa studeranden utan om motiverade personer som vill slutföra sina studier så fort som möjligt.

Dessutom uppmuntrar detta inte till att slutföra en utbildning som man börjar på om man inte är säker på att man vill jobba med det under resten av sitt liv. Istället uppmuntrar det omotiverade studeranden att skjuta upp sin examen så länge det går, eller att avbryta före examen om man tror att man kanske vill byta inriktning.

Likaså går det inte att ta en examen medan man försöker komma in på en utbildning med svåra inträdesprov och liten grupp som kommer in, vilket är möjligt nu. Nu går det att söka in på en utbildning varje år och samtidigt studera något man också kan ha nytta av eller tänka sig jobba med ifall man aldrig kommer in på sitt första val. Kommer man så långt som examen innan man kommer in är det också ok. Om man inte kan ta två examen lönar det sig att antingen gå en utbildning utan målet att ta examen (vilket inte alls är nyttigt för staten) eller att börja jobba. Om man kommer in i arbetslivet finns risken att man fastnar och aldrig börjar studera.

Det finns förstås många andra argument också.

 

I morgon ordnas det en demonstration mot förslaget på medborgarplatsen i Helsingfors.

opintotuki_banner (3)